Resetips

Gustavs Gotlandspärlor!


Gratis Duchar, Toaletter och Tvätt!

När ni hyr husbil av oss ingår accesskort, utan kostnad, till sex olika serviceanläggningar. Där finns det duschar, toaletter samt tvättstuga. Vi förklarar självklart hur ni hittar dit.


Orterna är:

  • Visby
  • Fårösund (ej tvättmaskin)
  • Slite
  • Herrvik
  • Ronehamn
  • Vändburg (ej tvättmaskin)

Gustavs Favoritvecka!


Om vi skulle få vara lediga under sommarhalvåret på Gotland, finns oändligt med utflyktsmål vi skulle vilja besöka. Här kommer ett förslag på min favoritvecka:

Vi hämtar er vid flyg eller färja, vill ni är sängarna bäddade och kylen fylld. – Nu åker vi!


Dag 1:

Ta Väg 149 förbi flygplatsen, ut till Lickershamn och dess fantastiska solnedgångar. Har ni inte besökt Lummelundagrottorna ännu, passa på att göra det. Häftigt!

Väl på plats hittar ni ställplatser precis bredvid restaurangen och 50 meter från badstranden. En betalautomat finns i gästhamnen, det kostar nästan gratis😊.

I Lickershamn finns mycket att uppleva inom korta avstånd. Gästhamnen ligger centralt i det gamla fiskeläget. Badmöjligheter finns från brygga i hamnen, sandstranden i direkt anslutning till hamnen eller klapperstensviken även den i direkt anslutning till hamnen. På promenadavstånd finns Gotlands högst belägna rauk, Jungfrun. Rauken sträcker sig 27 meter över havet och är ett populärt besöksmål både bland turister och gotlänningar.

Vill ni hellre bo på camping ligger den några hundra meter längre bort, längs stranden.

https://gotlandsboenden.se/lickershamns-semesterby/ 

Själv skulle jag absolut välja ställplatsen. Äter gör ni med belåtenhet på Lickeshamnskrogen. Här finns info om allt som gäller Lickershamn:

https://www.lickershamn.com/ 


Dag 2:

Idag åker vi till Fårö! Åk i tid, under högsäsong börjar kön till Fåröfärjan bli lång redan vid 10-tiden. Sväng vänster uppe vid stora vägen och fortsätt norrut på Väg 149. Ni passerar Kappelshamn och Nordkalk. I Lärbro svänger ni vänster, ut på väg 148 mot Fårösund.

Vill ni hellre mysa på med lite småvägar norrut går det hur bra som helst (gäller hela veckan), resan är ju målet. Avstånden är korta på Gotland och ni kommer massor av tid över för promenader och bra böcker!

Färjan till Fårö tar ungefär 10 minuter och kostar inget. Ställer er i kön och rulla på, när dom andra gör det.

Välkomna till Fårö! Följ strömmen norrut och sväng vänster vid Fårö kyrka. Snart är ni på plats vid Lauterhorn. Här finns ställplatser och en biljett löser ni med hjälp av betalautomaten i gästhamnen. Det finns ingen restaurang, eller affär – men oändligt vacker natur. Obligatoriskt är att ni tar en promenad för att besöka raukfältet, norr om Lauterhorns gästhamn och ställplats.


Dag 3: 

Efter frukost tar vi varvet runt Fårö! Det går inte att köra fel, sväng vänster vid kyrkan och njut. Nu skall ni få se Ekeviken med galet fin strand, Fårö fyr i norr och Sudersand. Kanske lagom att passa på och äta?

Här är en länk till lite Fårötips:  https://faromagi.se/   och  https://www.sudersand.se/att-gora-pa-faro/ 

Vill ni stanna en natt till, gör det. Annars åker vi ner till Fåröfärjan igen och tar oss mot Kyllaj och Smöjen. Smöjen är en 300 meter lång sten och grusstrand, långgrund. Passa även på att bada i det vattenfyllda kalkbrottet.

 Ännu en natt i det fria. Passa på att handla i Fårösund eller Slite på väg söderut. Vill ni duscha? Accesskortet ni har fungerar i gästhamnen i Fårösund. 

Det är grusväg sista kilometrarna till Smöjen, så kör sakta och försiktigt.

Här finns massor av bra information och en kart-länk till google maps. Använd gärna denna länk till resten av veckan, ni hittar massor av badplatser och naturupplevelser via denna länk: https://www.gotland.se/85761 

Tänk på att parkera smart hela veckan, Gotland har känslig natur och självklart följer vi alla sunt förnuft och våra regelverk. Vad betyder allt det där..? Jo, ni kan stanna och sova i stort sett över allt, men braka inte rakt ut i naturen med er husbil. Ställ er ordentligt.


Dag 4:

Följ kusten söderut och rikta in er mot Herrvik. Vill ni handla gör ni det i Katthammarsvik, som ni passerar på vägen dit.

Så här hittar ni: https://husbilsplats.se/locations/herrviks-hamn/ 

Vill ni inte grilla på den uppbyggda grillplatsen är hamnkrogen öppen, ett halvs stenkast från ställplatsen. I Herrvik kommer ni åt toaletter, duschar och tvätt via ert accesskort.

I Herrvik skall ni absolut vandra norrut, längs stranden, till Grogarnsberget. Njut! En helt annan natur, jämfört med gårdagen. Lite mer som ett månlandskap..

Herrvik är ett fiskeläge och en fritidsbåtshamn på Östergarnslandet på Gotland, cirka 5 kilometer öster om Katthammarsvik. Ovanför den moderna djuphamnskajen ligger strandbodar resta mellan 1700 och 2000. Hamnen är fortfarande en aktiv fiskehamn och välbesökt gästhamn. När ni är i Herrvik måste ni besöka Herrviks motormuseum, oavsett om ni är intresserade av motorer eller ej. Ideellt och oerhört intressant. https://herrvikmotor.se/ . 


Dag 5:

Nu far vi ännu längre söderut, håll er längs östkusten. Ni kommer snart att passera Sysne och Sysneudd. Galet läcker miljö och supergod rökt fisk, om ni gillar det. Nåt att ta med till kvällen?

https://www.sysnefiskbutik.se/ 

Behöver ni handla annat, passerar ni snart Ljugarn, affär finns. Hade veckan varit längre, hade vi stannat vid ställplatserna, eller kanske på campingen. Härlig miljö och fina restauranger. Kanske Gotlands finaste badstrand?

Men nu skall vi ju passera Lau, När, Eke, Havdhem, Grötlingbo och ta oss ner till Hamra. Målet för dagen är Vändburgs hamnområde. Egentligen står ni bättre straxt söder om hamnen, uppe på kanten med havet som närmsta granne. Javisst, toakortet fungerar här!

Vill ni använda ställplatserna i hamnen gör ni det. Info: https://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4ndburgs_hamn 

Grym natur och massor av hav. Bada! Kvällsmaten kanske är den rökta fisken ni köpte i Sysne? Vill ni äta på restaurang är promenaden till Pensionat Holmhällar väl värd arbetet.

Info: http://www.holmhallar.se/ 

Sov Gott!


Dag 6 o 7:

Vi har ju inte ens berört Visby ännu.. Klart ni skall dit ett par dagar. Centralt i Visby hamn, innanför vågbrytaren, finns ställplatser som Region Gotland hanterar. Grym utsikt över Visby och nära till allt!

Ni betalar via Parkster och ert Visby accesskort fungerar här. Ni har alltså tillgång till toalett, dusch och tvätt. Även utslagsvask finns om ni behöver tömma toaletten.

Länk: https://www.gotland.se/107495 

Vill ni hellre stanna på landet hela veckan, gör det! Ni har ju länken sen tidigare: https://husbilsplats.se/husbilsplatser/stallplatser-pa-gotland/ 


Ni skulle ju behöva stanna några veckor till, på vår underbara ö. Sån tur är kommer det ju fler år och fler somrar ni kan låna husbil på Gotland! Välkomna!